Staranje prebivalstva po vsem svetu postavlja družbo pred številne izzive, med katerimi je ena ključnih skrb za starejše, ki želijo ohraniti svojo samostojnost in kakovost življenja tudi v poznejših letih. Oskrba na domu je postala priljubljena storitev za starejše, saj jim omogoča, da ostanejo v udobju svojega doma.

Pomoč in oskrba na domu vključuje storitve kot so pomoč pri vsakodnevnih opravilihspremstvo in družabništvo ter pomoč v gospodinjstvu. Ker pa bi radi omogočili starejšim vse kar potrebujejo na enem mestu, vključuje naša oskrba tudi storitve kot so fizioterapija na domudelovna terapija na domumasaže, frizerske in hišniške storitve na domupedikuro na domu (klasično in medicinsko pedikuro) ter številne druge storitve, ki starejšim lajšajo vsakdan.

Ena ključnih prednosti delovne terapije v okviru oskrbe na domu je, da posameznikom omogoča, da ostanejo aktivni in vključeni v družbeno življenje. Posebno vloga igra po boleznih, nesrečah in tudi po možganski kapi. S prispevkom je naša izkušena in predana izvajalka delovne terapije in oskrbe na domu Laura Bertalanič, dipl. del. ter., predstavila delovno terapijo kot pomembno pot do okrevanja po možganski kapi.

Laura združuje strokovno znanje s sočutjem in empatijo, kar ji omogoča ustvarjanje varnega in podpornega okolja za starejše. Njena pozornost do podrobnosti in prilagodljiv pristop omogočata, da se individualno prilagodi potrebam vsakega posameznika, kar vodi k učinkovitim terapevtskim rezultatom. Posamezniki radi dolgotrajno ostanejo pod budnim očesom izvajalke Laure, saj se počutijo cenjene, razumljene in podprte v svojem procesu okrevanja. Njena topla in prijazna narava ustvarjata občutek zaupanja in pripadnosti, kar zagotavlja dolgoročno sodelovanje in zadovoljstvo uporabnikov.

 

Delovno terapevtska obravnava po možganski kapi

Laura Bertalanič, dipl. del. ter.

Možganska kap je ena izmed najpogostejših nevroloških bolezni, je življenjsko spreminjajoč dogodek za prizadeto osebo in njegove bližnje. S pravo podporo in strokovno usmerjenostjo je tudi po možganski kapi mogoče doseči odlično rehabilitacijo, napredek in ponovno vzpostaviti zadovoljujoče življenje. 

V članku vam podam najpomembnejše informacije o lajšanju posledic, rehabilitaciji in vlogi delovne terapije pri ponovnem vzpostavljanju samostojnosti ter neodvisnosti po možganski kapi.

Kaj je možganska kap in kakšne so posledice v življenju osebe?

Možganska kap je akutni dogodek, ki nastane zaradi motenega pretoka krvi v možganih. Obstajata dve glavni vrsti možganske kapi; ishemična in hemoragična. Ishemična je najpogostejša in se pojavi, ko je pretok krvi v možgane oviran zaradi blokade ali zapore v eni od možganskih arterij. Ta blokada preprečuje dotok kisika in hranil v možganske celice, kar povzroči da se možganske celice poškodujejo ali odmrejo. 

Posledice so odvisne od obsega in področja možganov, ki je prizadeto in so lahko minimalne, povprečne ali hude, vse pa zahtevajo rehabilitacijo, skozi katero se osebi pomaga, da čim bolj samostojno funkcionira in s pomočjo nadomesti izgubljene funkcije. 

Pojavijo se lahko različni simptomi, vključno s telesnimi, kognitivnimi in čustvenimi težavami. • Težave s telesno funkcionalnostjo: ohromitev dela telesa (hemiplegija, hemipareza) oslabelost, motnje ravnotežja in koordinacije, motnje zaznavanja, požiranja, vida. Vse to rezultira pri težavah v opravljanju vsakodnevnih aktivnosti kot so oblačenje, skrb za osebno higieno, hranjenje in splošno samostojno delovanje. 

  • Kognitivne težave: motnje spomina, zmanjšana pozornost, težave pri koncentraciji in reševanju problemov, motnje govora. 
  • Čustvene spremembe: tesnoba, depresija, razdražljivost, spremembe v osebnosti.

Pot do okrevanja

Moč obnavljanja in prilagajanja možganov, delovna terapija in rehabilitacija

V delovni terapiji, kjer se osredotočamo na rehabilitacijo po možganski kapi, smo priča neverjetni sposobnosti možganov da se prilagajajo, vzpostavljajo nove nevronske poti in prevzemajo funkcije, ki so bile prej opravljene s prizadetim območjem, kar omogoča posameznikom, da ponovno pridobijo samostojnost in izboljšajo kakovost življenja.

Delovno terapijo in rehabilitacijski program prilagajamo vsakemu posamezniku posebej, glede na njegove edinstvene potrebe.

S sistematičnim in ciljno usmerjenim pristopom pomagamo posameznikom obnoviti gibalne spretnosti, izboljšati ravnotežje, koordinacijo, kognitivne funkcije in s tem pridobiti nazaj svojo samostojnost pri ožjih in širših dnevnih aktivnostih.

Ena od ključnih nalog delovnega terapevta je oceniti posameznikove potrebe, cilje in zmožnosti ter na podlagi tega, skupaj z njim oblikovati individualiziran načrt terapije.

S pomočjo prilagojenih terapevtskih vaj, pripravljalnih aktivnosti, funkcionalnih nalog, uporabe pripomočkov, prilagoditev ter tehnik za obvladovanje telesnih, kognitivnih in čustvenih izzivov, delovna terapija prispeva k celovitemu okrevanju po možganski kapi.

Kako lahko delovna terapija pomaga po možganski kapi

  • Obnavljanje telesnih sposobnosti: Uporaba prilagojenih vaj, namenskih in smiselnih aktivnosti, da naslovimo telesni primanjkljaj in ciljamo na izboljšanje funkcionalnih sposobnosti za samostojno življenje.
  • Kognitivna rehabilitacija: Različne strategije kognitivne rehabilitacije in kompenzacijske strategije, ki pomagajo posameznikom prilagoditi se morebitnim trajnim kognitivnim primanjkljajem.
  • Usposabljanje za vsakodnevne aktivnosti: velik poudarek namenjamo sposobnosti samostojnega izvajanja opravil kot so oblačenje, urejanje, osebna higiena, hranjenje in ostalih opravil ki so pomembna za osebo. V kolikor je potrebno predlagamo tudi prilagoditve okolja ali priporočimo prilagojeno opremo, ki omogoča varno in učinkovito izvajanje vsakodnevnih dejavnosti.
  • Prilagoditev in pripomočki: kot so na primer prilagojeni pripomočki za jedilni pribor, podaljšek za dosego, opornica, invalidski voziček, oz. kar oseba potrebuje za najvišjo raven funkcionalnosti.
  • Čustvena podpora in duševno počutje: prizadevamo si zagotoviti ustrezno podporo in usmerjanje pri soočanju s čustvenimi izzivi, ki jih prinese možganska kap.

S pomočjo terapevtskega pogovora, tehnik obvladovanja stresa in spodbujanjem pozitivnega razmišljanja, pomagamo posamezniku premagati ovire in si povrniti zaupanje v svoje zmožnosti.

Možganska kap se lahko pojavi hitro in nepričakovano ter prinaša mnoge spremembe v vsakodnevnem delovanju in življenju.

Delovna terapija v veliki meri pomaga pri okrevanju in izboljšanju kakovosti življenja po možganski kapi. S celostnim pristopom usmerjenim na osebo, vzpodbujamo ponovno vzpostavitev smisla in neodvisnosti v vsakdanjem življenju.

Za vsa vprašanja, dodatne informacije ali podporo se lahko vedno obrnete na nas.

Delovno terapijo in rehabilitacijski program prilagajamo vsakemu posamezniku posebej, glede na njegove edinstvene potrebe