Aktivno varstvo je socialnovarstveni program, namenjen vsem starostnikom, ki še živijo v domačem okolju in zaradi delne nesamostojnosti potrebujejo pomoč pri osnovnih dnevnih opravilih. Trenutno program Aktivno varstvo že poteka v DEOS Centru starejših Medvode, v primeru večjega števila kandidatov, pa se načrtuje razširitev programa tudi v DEOS Centru starejših Trnovo in DEOS center starejših Črnuče.

aktivno varstvo_2

Program Aktivno varstvo ponuja:

  • varstvo in prehrano v varnem okolju,
  • sodelovanje strokovne ekipe,
  • poteka 9 ur/dan, vsak delavnik,
  • ugodna cena.

Dnevno varstvo starejših poteka v času dnevne odsotnosti svojcev do največ 9 ur/dnevno oziroma med 7.00 in 16.00 uro. Izvaja se pod strokovnim vodstvom v okviru vnaprej opredeljenega tedenskega urnika. V sklopu urnika se dvakrat tedensko izvaja tudi program Aktiven dan, ki se izvaja v sodelovanju z Zavodom Aktivna starost, Fitnes kliniko in Fakulteto za Šport, Univerze v Ljubljani.  Aktivno varstvo starejšim omogoča socialni stik in druženje s stanovalci DEOS Centra ter aktivno in ustvarjalno preživljanje prostega časa. Program Aktivno varstvo je komplementarna storitev oskrbe starejših v domačem okolju, saj starostnikom zagotavlja takšno raven fizične, kognitivne in družbene aktivnosti, ki jo potrebujejo, kadar bivajo doma.

aktivno dnevno varstvo
Aktivno dnevno varstvo

V sklopu Aktivnega varstva starostniki dobijo zajtrk, toplo kosilo in malico. Starostniki se med seboj družijo in kofetkajo, se sprehajajo in hodijo tudi na zabavne izlete.

Aktivno varstvo poskrbi tudi za psiho-fizično stanje starostnika. V sklopu tedenskega urnika se dvakrat tedensko izvaja tudi program Aktiven dan. Dolgoročno program zagotavlja starostnikom boljše psiho-fizično stanje, kar jim omogoča, da lahko dlje časa kakovostno bivajo doma, neodvisni od (nujne) pomoči svojcev. Program v prvem delu nudi fizično vadbo, ki je pod vodstvom strokovnjakov prilagodimo vsakemu posamezniku, v drugem delu pa izvajamo kognitivne in kreativne delavnice.

Skrb za starostnika je pogosto psihično, časovno in včasih tudi fizično zelo obremenjujoča za svojce, ne glede na to, ali so še v službi ali v pokoju. Za popestritev dneva starostnikom in hkrati za razbremenitev svojcev, Junaki na domu priporočamo vključitev v program Aktivno varstvo.

Cena programa je 20€/dan ali 440 eur/mesec. Program poleg strokovnega vodenja in aktivnosti po urniku vključuje tudi zajtrk, topli obrok, pijačo ter možnost počitka.

Program aktivnega varstva se izvaja pod strokovnim vodstvom v okviru vnaprej opredeljenega tedenskega urnika, ki ga najdete na tukaj.

Kaj vse program Aktivno varstvo vsebuje in kako poteka si lahko ogledate v spodnjem prispevku.