telovadba za starejše

Telovadba za starejše na domu

Kineziologija je veda, ki proučuje telesno dejavnost, gibanje ljudi ter njen vpliv na zdravje, zmogljivost in gibalno učinkovitost posameznika, družbo in kakovost življenja. Kineziologija prikazuje telesno aktivnost kot vadbo, z namenom ohranjanja in izboljšanja zdravja, splošne telesne pripravljenosti, učenje gibalnih spretnosti ter vsakdanje aktivnosti (vsakodnevna opravila, delo, šport in igra).

NAROČI

 

Kineziologija za starejše ali telovadba za starejše dobiva vedno večji pomen pri ohranjanju funkcionalnih sposobnosti v starosti. Mišična masa in gibljivost s starostjo upada. Zato je s starostjo še posebej priporočljivo pozorno skrbeti za razvoj gibalnih sposobnosti, ki omogočajo ohranjanje fizičnih in funkcionalnih zmožnosti tudi v starosti. To so predvsem skrb za ravnotežje, gibljivost, mišična moč in vzdržljivost.

Kineziologija

Telovadba za starejše ohranja sposobnosti starejših

Ker želimo naše storitve kar najbolje prilagoditi našim uporabnikom, ponujamo kineziologijo oziroma telovadbo za starejše na njihovem domu.

Naša storitev – kineziologija oz. telovadba za starejše na domu je namenjena tistim, ki potrebujejo pomoč, zaradi različnih zdravstvenih težav, invalidnosti in kronične bolezni, ki bi si želeli ohranjati svojo telesno aktivnost in sposobnost. Prav tako pomaga pri vzdrževanju in izboljšanju telesne zmogljivosti. Namenjena je uporabnikom, ki si želijo preprečiti nastanek oziroma upočasnjevati razvoj določenih bolezenskih pojavov. Z telovadbo za starejše na domu pa se vzpostavlja tudi mehanizem za uspešno porehabilitacijsko zdravljenje.

S telesno dejavnostjo lahko tudi v zrelejših letih ohranite telesno sposobnost in okretnost, ki so potrebne pri vsakodnevnih opravilih in aktivnostih. Hkrati telesna dejavnost vpliva tudi na posameznikovo počutje  in na splošno prinaša zadovoljstvo v življenje. Namen vadbe za starejše na domu je krepitev zdravja in vzpostavljanje preventive. Z vadbo se izboljša vaše ravnotežje, moč, gibljivost, okretnost, vzdržljivost in samostojnost.

Vadba za moč pri starejših osebah je lahko koristna v primeru nekaterih kroničnih zdravstvenih težav kot so kronična obstruktivna pljučna bolezen, osteoporoza, Parkinsova bolezen, depresija, diabetes tipa 2, hipertenzija, vnetni artritis, živčno-mišične bolezni, debelost in bolezni, ki so značilne pri osebah po preboleli možganski kapi.

Kineziologija za starejše na domu vključuje vaje za:

 • moč in ravnotežje,
 • gibljivost kolen in kolkov,
 • zdravo hrbtenico,
 • zdravo srce in ožilje.

Junaki prilagajamo vadbene vsebine vsakemu posamezniku posebej, glede na njegove individualne značilnosti, zdravstvene težave in stopnjo telesne pripravljenosti.

Zakaj se priporoča telovadba za starejše na domu?

 • individualna telovadba za starejše in potek vadbe se prilagajajo vsakemu posamezniku in njegovim zmožnostim, ciljem in željam,
 • z vadbo v domačem okolju izboljšamo kvaliteto življenja, še posebej v zrelejših letih. Naučimo vas vaj, ki so namenjene krepitvi mišic, izboljšanju gibljivosti, vzdržljivosti in ravnotežja,
 • vadba na domu pomeni prihranek časa in manj skrbi (prevoz, parkiranje, preoblačenje),
 • dvig samostojnosti, vpliva na dobro počutje,
 • ker aktivnost poteka v vašem okolju, ste bolj sproščeni in motivirani. Počutite se bolj udobno in varno,
 • obvaruje pred prekomerno telesno težo, pred osteoporozo in drugimi boleznimi,
 • povzroča občutek večje sreče, saj ste naredili nekaj za sebe in svoje zdravje,
 • pridobili boste vaje, ki jih boste lahko izvajali tudi izven dogovorjenih terminov,
 • kineziologija oz. vadba na domu se uporablja tudi ob rehabilitacijah in terapijah,
 • vadba pripomore k bolj zdravemu, kakovostnemu, srečnejšemu in časovno daljšem življenju,
 • vzdržujete samostojnost pri bivanju in vsakodnevnih aktivnostih.
Kineziologija
Vadba na domu

Kako poteka vadba na domu?

Na prvem srečanju bo Junak z vami raziskal vaše zmožnosti, zdravstveno stanje in telesno pripravljenost. Pogovorili se boste o nadaljnjih postopkih glede na vaše želje, cilje, potrebe in zmožnosti. Skupaj boste določili pogostost vadbe, prav tako se boste dogovorili o primernih metodah in pregledali primernost prostora za vadbo.

Naučili vas bomo vadbene postopke, gibe in korake, ki jih v izvajate tudi samostojno v svojem času brez nadzora Junaka.

Kaj vsebuje kineziologija za starejše na domu:

 • Vaje, ki krepijo moč, ravnotežje in gibljivost telesa,
 • prilagojene vadbe posamezniku, glede na njegove individualne značilnosti, zdravstvene težave in stopnjo telesne pripravljenosti,
 • vaje, ki pomagajo in se izvajajo skupaj z rehabilitacijo in fizioterapijo,
 • vaje, ki jih v izvajate tudi samostojno v svojem času brez Junaka.
NAROČI

 

Glede na to, kako pomembno je vzdrževati telesno in umsko funkcionalnost in kako pozitivno vadba vpliva na splošno počutje, smo vam pripravili še nekaj dodatnih informacij v obliki vprašanj ter odgovorov nanje.

Kako poteka prijava na telovadbo za starejše?

Najprej se morate odločiti, ali želite vadbo na domu ali pa na lokaciji izvajalca. Na naši spletni strani boste našli obrazec, v katerem nam boste zaupali osnovne podatke in podrobnosti o želeni storitvi. Telovadba za starejše se lahko naroči tudi zgolj kot enkratna storitev, ne nazadnje boste že ob enem samem našem obisku videli, kako vadba poteka. Nato se lahko odločite za nadaljnje obiske. Prek obrazca nam sporočite tudi okviren termin prvega obiska in posebnosti, če te obstajajo.

Ali je telovadba za starejše na voljo po vsej državi?

Ker želimo Junaki na domu svoje storitve v kar največji meri prilagoditi posameznikom, vadbo za starejše nudimo po različnih koncih Slovenije. Trudimo se, da smo vsesplošno prisotni, zato po različnih občinah in krajih nudimo tako telovadbo na domu kot na lokaciji izvajalca. Na naši spletni strani boste našli natančne sezname lokacij iz naše široke mreže.